6 грубих помилок набору маси

Євгеній Кришталь, керівник проекту «Високоякісний силос гібридів Лімагрейн»

Кукурудзяний силос залишається одним із пріоритетних грубих кормів у раціоні молочних корів. Його заготівля потребує пильної уваги до всіх деталей, щоб упродовж року корови отримували максимальну користь від якісного корму, а власник не мав додаткових затрат на годівлю.

Всі начебто й розуміють важливість правильної заготівлі, однак не всі відповідально до неї ставляться. І в результаті, після чергового закладання зеленої маси в силосну яму отримуємо корм, який навряд чи має бажані показники поживності. На фото 1−4 продемонстровано реалії українських молочних ферм, які нам нерідко доводиться бачити.

6 грубих помилок набору маси 6 грубих помилок набору маси На жаль, 90% силосних ям мають проблеми! 6 грубих помилок набору маси
6 грубих помилок набору маси

Є низка ключових факторів, які визначають якість кукурудзяного силосу. Це вибір гібриду, строки збирання, висота зрізу, дотримання правил закладання. Однак у цій статті ми зосередимося на таких параметрах оцінки якості силосу, як уміст сухої речовини (СР), трамбування, кислотність, температура, структурність та подрібнення зерна, а також на причинах, які заважають отримати бажані показники.

Суха речовина

Збирати кукурудзу на силос слід при досягненні рослинами вмісту СР 32−34%. Саме при такому показнику корм матиме оптимальний відсоток крохмалю з максимальним умістом перетравної клітковини.

6 грубих помилок набору маси

Засухий силос важко трамбується, міститиме кисень, нагріватиметься. Відповідно втрати сухої речовини будуть більшими, силос швидше псуватиметься в силосній ямі.

Саме тому надзвичайно важливо не пропустити оптимальні строки збирання кукурудзи на силос. Щоб учасно зібрати, потрібно стежити за вмістом сухої речовини в рослині. У багатьох господарствах фазу збирання ловлять на око, або ж дотримуються загальновідомого книжного правила: в літній період рослина втрачає 0,5−1% вологості на день.

Однак обидві методики, як свідчить практика, не виправдовують себе. Потрібен більш виважений підхід до справи. Але це зовсім не означає, що обов’язково мати сучасний аналізатор кормів (фото 5). Визначити вміст сухої речовини значно простіше, ніж здається. Для цього можна використати звичайну січкарню (див.

фото 6−8) та мікрохвильову піч або сушарку для фруктів.

6 грубих помилок набору маси 6 грубих помилок набору маси
6 грубих помилок набору маси

Минулого року ми допомагали кільком господарствам заготовляти кукурудзяний силос. Протягом 8 днів щодня виходили в поле, кілька рослин пропускали через січкарню та сушили, щоб перевірити вміст СР. Справді, у перші дні рослина втрачала 0,5% вологості, однак потому за день уміст СР збільшився на 3,5%. Для нас це було сигналом починати збирати врожай.

Строки скошування повинні контролювати не лише агрономи, а й зоотехніки та керівники господарств. Пам’ятайте: силос закладається від тижня до двох, а їдять його корови цілий рік.

Температура

Оптимальна різниця температури засилосованої маси та навколишнього середовища — 5−10 °С. Вища різниця свідчить про недостатньо утрамбований силос. Під час закладання вона може становити 15−20°, але в процесі ферментації температура має знизитись, а різниця не мусить перевищувати 10°.

В одному з українських господарств ми виміряли температуру силосу в різних місцях за допомогою тепловізора (фото 9−10). У місці, позначеному Т5, різниця температур становила 27°. Це означає, що тут зелена маса була погано втрамбована. Крім належного трамбування, потрапляння кисню в уже засилосовану масу і псування корму можна мінімізувати, використавши фрезу під час забору силосу з траншеї.

6 грубих помилок набору маси 6 грубих помилок набору маси

Трамбування

Мінімальна щільність утрамбованої маси має бути щонайменше 220 кг/м3 по всій поверхні силосної ями. Чим тонший шар зеленої маси, тим легше її трамбувати. Для максимального ущільнення слід розподіляти масу шаром товщиною не більше 15 см. Вимірюємо щільність не після, а під час трамбування (фото 11−13).

Щільність утрамбованої маси має становити щонайменше 220 кг/м3.

Якість подрібнення

При збиранні кукурудзи на силос необхідно правильно налаштувати комбайн, щоб отримати бажану довжину нарізки та подрібнення (крекованість) зерна. Перевірити структурність корму можна за допомогою набору сепараційних сит (фото 14).

Перед закладанням першої порції зеленої маси просійте її, щоб переконатися, що довжина нарізки відповідає вашим очікуванням (див. таблицю 1). Адже структура силосу також впливає на якість трамбування.

Довжину нарізки слід контролювати під час збирання врожаю, тому що вона може змінюватись залежно від зміни вологості рослини.

  • Фото 14.
  • Таблиця 1. Структурний склад кукурудзяного силосу
Сито Кукурудзяний силос
19,0 мм 3−8%
8,0 мм 45−65%
4,0 мм 20−30%
Решта < 10%

Якщо довжина нарізки оптимальна, але траплятимуться цілі зерна, силос втратить відсоток засвоюваного крохмалю. Лабораторія не скаже, який крохмаль не засвоїться, а просто покаже загальний його вміст. У цьому криється одна з відповідей на питання, куди зникає молоко.

Тому також надзвичайно важливо налаштувати корнкрекери. Належне подрібнення зерна може збільшити доступність крохмалю на 10%. В 1 кг силосу не повинно бути жодної цілої зернини.

Який сенс дискутувати про високий генетичний потенціал гібриду, якщо крохмаль транзитом проходить через травний тракт корови?

У 2016 році наші польські колеги провели моніторинг 700 молочних ферм із метою оцінити якість силосу з кукурудзи. Як з’ясувалося, лише 10% господарств дотримувались усіх технологічних правил і заготовили справді якісний корм. З них лише 48% заготовили кукурудзяний силос з умістом СР, що відповідає нормі, 31% господарств правильно утрамбували силос і 21% отримали силос бажаної структури.

За оцінками польських експертів, при нормальному перебігу ферментації допустимі втрати корму в силосній ямі можуть становити 5%. Це означає, що на 100 га кукурудзи втрачається 5 га.

При порушенні технології втрати можуть сягати 25%, тобто 25 га невикористаної землі й затрачених на цю площу коштів: насіння, мінеральні добрива, засоби захисту, техніка, людська праця — усе це викинуто на вітер.

Отже, слід пам’ятати, що кінцева якість силосу, головним чином, залежить від якості зеленої маси, яку ви закладаєте у траншею. Звісно, втрат сухої речовини та зміни якості після накриття неможливо повністю уникнути, однак можна мінімізувати, дотримуючись елементарних правил заготівлі.

5 Грубих помилок при наборі м`язової маси

Набір здорової маси і поїдання всіх продуктів, які опинилися в полі вашого зору – різні речі. Але якщо в цьому і полягав ваш план, покладіть в вашу тарілку ще трохи олії і сиру, і прочитайте цю статтю до наступного прийому їжі.

Чи не вживаючи достатню кількість їжі, що містить поживні речовини, ви піддаєте себе ризику втрати м`язової маси.

6 грубих помилок набору маси

Занадто часто молоді хлопці з великим потенціалом в гонитві за масою псують свою фізичну форму, поїдаючи в надмірних кількостях смажену картоплю, пельмені, жирне м`ясо з салом і інший фаст-фуд.

Звичайно, ваші м`язи ростуть внаслідок надлишку калорій, але не обманюйте себе, думаючи, що піца, курячі крильця і пельмені дадуть той же м`язовий зростання, що і коричневий рис, яйця і риба.

сезонні зміни

Конкуруючі бодібілдери зазвичай використовують важкі массонаборние курси в міжсезоння, а перед змаганнями вдаються до ультра строгим жироспалюючим. Коли вони набирають масу, їх основною метою є набрати якомога більше кілограм, не турбуючись про зовнішній вигляд і кількості набраного жиру.

Це період, коли вони їдять, словом, все. Деякі їдять через силу. Фізична активність сходить нанівець, щоб не спалити ні калорії, не втратити ні грама.

Коли ваги починають поскрипувати під вагою, ви усвідомлюєте, що пізніше скинете весь цей жир. Ви націлені на певний максимальна вага, і коли ви його досягнете, почнеться сушка, і потрібно буде скинути стільки жиру, скільки можливо.

Читайте також:  Види тренувань для швидкої втрати жиру

Це здійснюється за рахунок збільшення кардіо, обмеження калорій, посилення фізичної активності для прискорення процесу спалювання жиру.

Коли люди вперше серйозно замислюються про бодібілдинг або хочуть вийти на сцену, виконання умов циклу (збільшення маси тіла в 1-2 рази – сушка) стає звичайною справою.

І, по правді кажучи, такий цикл досить ефективний спосіб для трансформації і перетворення свого тіла.

Проблеми виникають, коли ці надмірні коливання ваги стають такими ж частими, як зміна сезонів, і тривають майже так само довго.

проблема 1

Ось те, що ми дізналися від експерта в області нарощування маси і тренера Крисчен Тібодо: «Можна додати обсяг або розмір в структурі або за рахунок збільшення розміру існуючих компонентів (гіпертрофія), або за рахунок збільшення кількості компонентів (гіперплазія).

6 грубих помилок набору маси

І ось де корінь проблеми. Чим більше у вас жирових клітин, тим легше вашому тілу зберігати жир. У вас є можливість спустошити свої жирові клітини, але немає можливості видалити їх без хірургічного втручання.

Переваріть це, і читайте далі. Ваше тіло може створити нові жирові клітини, але не може їх позбутися. Таким чином, створення нових жирових клітин наділяє ваш організм суперздатностями – тепер ви краще накопичуєте жир і гірше від нього рятуєтеся.

Це явище називається гіперплазія адипоцитів, і це головна причина, чому худим людям легше даються маніпуляції з вагою, а повні, здається, ведуть безнадійну боротьбу.

Відео: Харчування для набору маси

Тому, щоб не перекреслити все те, чого ви так довго домагалися, ви повинні пам`ятати – то, як ви набираєте масу має велике значення.

проблема 2

Ви ніколи не замислювалися, чому культуристи стають з кожним роком все більш стрункими і м`язистими, в той час як більшість любителів в значній мірі виглядають так само? Це тому, що кожен раз перед змаганнями ці атлети знижують відсоток жиру в організмі. Кожен раз, коли вони це роблять, їх тіла краще розподіляють поживні речовини, іншими словами, організм живить м`язові клітини, а не жирові.

6 грубих помилок набору маси

Це означає, що менше жиру в вашому тілі перед набором маси, тим краще ваша маса буде рости, коли ви будете переїдати.

У міру того, як ви набираєте жир, ваша чутливість до інсуліну буде знижуватися, і ваш м`язовий зростання буде сповільнюватися. Стрункі люди показують результати в 30-70% приросту м`язової маси внаслідок переїдання, у огрядних людей показники скромніші – 30-40%.

Відео: Чому для набору м`язової маси потрібен надлишок калорій

Рада для опрацювання: не товста. Якщо ви конкурентоспроможний атлет, відсоток жиру в вашому організмі не повинен перевищувати 10%. Якщо ви не плануєте виступати на сцені, відсоток жиру в вашому організмі не повинен перевищувати 15% круглий рік, навіть коли ви набираєте масу.

проблема 3

Зростання м`язів відбувається ривками. Незалежно від того, скільки ми хотіли б, щоб це тривало, цей процес не є безперервним, він не може тривати вічно, без перерв. Якщо ви настільки вперті, що намагаєтеся змусити рости ваше тіло без зупинок, воно буде чинити опір усіма можливими способами – будуть проявлятися симптоми плато, перетренованості, вигоряння і травм.

Можливо, ви вже випробували деякі з цих речей на собі. Це відноситься і до харчування. Ви не можете насильно годувати ваші м`язи, перевантажуючи їх все більшою кількістю калорій.

Годуючи організм величезною кількістю їжі, він буде відповідати зростанням тільки на короткий проміжок часу, але, в кінцевому підсумку, таке харчування призведе до погіршення здоров`я, надмірного накопичення жиру, утворення шкідливих звичок.

6 грубих помилок набору маси

проблема 4

Коли ви стаєте більш досвідченим, тренуєтеся вже тривалий час, коли ви на міліметр ближче до свого генетичного потенціалу, в кінцевому підсумку, ви потрапляєте в точку, де виконати вашу мету – набрати необхідну масу перед сушінням – стає все складніше.

Відео: Правильний Бодібілдинг. Антідрищ. Стрім # 1. Відповіді на питання: харчування, тренування, фарма і т.д

Пам`ятайте, кожна людина може виробляти певну кількість м`язової тканини, засноване на кількості споживаного білка, генетиці, рівні тестостерону, коефіцієнті тестостерону до кортизолу, чутливості до інсуліну, руйнуванні м`язових волокон і багатьох інших факторах.

Скажімо, в перший раз на масі ви росли з 70 кілограм до 90, а потім просушити. Так як це був ваш перший цикл, можна припустити, що більшість з 20 набраних кг були м`язами, і у вас було всього близько 5 кг жиру. Щоб прибрати таку кількість жиру багато зусиль не потрібно. Велика частина вашого приросту м`язова, гормон вашої щитовидної залози працює по максимуму.

Другий массонаборних цикл у вас буде від 90 до 100 кг. Але, можливо, ви захочете набрати про запас до 110 кг, щоб після сушки ваша вага була близько 100 кг. У підсумку, це займе більше часу, адже спалити 10 кг складніше, ніж 5 кг.

6 грубих помилок набору маси

проблема 5

Тривалі курси набору маси в 4-6 місяців досить складні і непрактичні. Перший час ви будете харчуватися так як треба, але в підсумку ви втомитеся.

Спочатку ви забудете сходити в магазин, потім буде лінь готувати, на це буде йти багато часу. Що станеться? Ви будете їсти все підряд.

Навіть якщо спочатку ви бачите прогрес у зростанні м`язів, незабаром ви потрапите в плато і будете накопичувати жир.

Відповідь очевидна: Розділіть великі цілі на маленькі шматочки (міні-цілі), і досягаючи одну за одною ви будете частіше робити успіхи, краще бачити результат і ніколи не нашкодите своєму організму.

Поділитися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Схожі

6 грубых ошибок набора массы

Существует распространенное мнение, что очень сложно напортачить с набором мышечной массы, особенно в период зимнего межсезонья.

Успех будет наверняка гарантирован, если поднимать тяжести, поедать все, что попадает в поле зрения, и хорошо отдыхать.

Но, на самом деле про какие-то гарантии успеха говорить не приходится, поскольку ошибки в процессе набора мышечной массы подстерегают нас на каждом шагу. Узнайте про основные ошибки во время масонаборного периода, и как их избежать.

Ошибка 1. Вы набираете «грязную» массу

Разумеется, фраза «мы есть то, что мы едим» старая, как мир, но она идеально вписывается в разговор о «чистый» и «грязный» набор массы. Налегайте на полуфабрикаты и готовые продукты, в которых много сахара и жиров, не проходите мимо фаст-фуд, и вы гарантированно наберете массу, которая и близко не соответствует вашим ожиданиям.

Читайте також:  Тестостерон - найважливіший гормон бодібілдера.

Років десять тому стратегія поглинання будь-якої їжі, що потрапляє в поле зору, була досить популярна серед бодібілдерів. У підсумку спортсмени отримували лякаюче зростання ваги тіла з неконтрольованим збільшенням не стільки м’язової, скільки жирової маси. Такий підхід часто призводив не тільки до проблем зі здоров’ям, але і до не дуже бажаних змін зовнішності.

«Чистый» набор массы стал популярен из-за того, что его последователи хорошо выглядят круглый год. Кроме того, после тренировочного цикла на массу им не приходится переходить в долгие и неимоверно трудные периоды сушки. Единственный минус – чистый набор массы требует куда более разборчивого отношения к еде.

Основу рациона при «чистом» наборе массы должны составлять натуральные, непереработанное, цельные продукты с высоким содержанием клетчатки, например, фрукты и овощи, а также постные куски мяса, в которых мало насыщенных жиров.

Продуктов с добавлением сахара нужно избегать — они быстро всасываются и, как правило, содержат очень мало питательных веществ. От калорийных соусов и заправок тоже лучше держаться подальше.

6 грубих помилок набору маси

Ошибка 2. Вы начинаете тренировка не с тех упражнений

Наши постоянные читатели знают, что крайне важно начинать тренировку с тяжелых базовых багатосуглобних упражнений — приседания, жима лежа и становой тяги.

Их надо делать тогда, когда мышцы полны сил, и об усталости еще нет и речи. Багатосуглобні упражнения должны составлять основу ваших тренировок. Их название точно отражает их суть: больше одной пары суставов работает в унисон.

Чем больше суставов участвует в движении, тем больше активируется мышц.

Например, когда вы делаете жим лежа, работают локтевые и плечевые суставы. Мышцы, которые к ним крепятся — в случае с жимом это грудные мышцы, передние дельты и трицепсы тоже работают совместно.

Что не менее важно, багатосуглобні движения в большей степени стимулируют секрецию тестостерона и гормона роста, а эти анаболические гормоны играют ключевую роль в синтезе мышечного протеина и в росте мускулатуры.

Только не думайте, что надо избегать односуглобних упражнений, тем более что тренировки рук, задней поверхности бедер и плеч почти полностью состоят из таких движений. Достаточно лишь убедиться, что они не составляют костяк вашей тренировочной программы. В большинстве случаев их нужно выполнять после завершения тяжелой багатосуглобної работы!

Если хотите набрать массу, вам также стоит подумать о тренировки на силу или включить в тренировочный план период в стиле пауэрлифтинга.

Подобные тренировки строятся вокруг тяжелых багатосуглобних движений с манипулированием интенсивностью и объемом нагрузки для максимального развития силовых показателей.

В долгосрочной перспективе, когда вернетесь к схемам на мышечную гипертрофию, сила ускорит рост объема мускулатуры. Вы сможете работать с большим весом и делать больше повторений.

6 грубих помилок набору маси

Ошибка 3. Вы забываете о калориях

Как известно, для мышечного роста нужны так называемые «экстра калории» – избыток калорий. Обязательно просчитывайте количество экстра калорий, необходимых для поддержания мышечного роста. Научитесь ориентироваться в продуктах, для того, чтобы точно определять вашу дневную потребность в калориях.

Ваша цель – набор массы, причем набор максимально чистой мышечной массы, а не подкожного жира. Поэтому, ежедневный избыток калорий должно соответствовать увеличению массы на 0,25-0,75 кг в неделю, то есть на 1-3 кг в месяц. Если набираете массу быстрее, то, скорее всего, ускоренными темпами вы запасайте жир. Относительно набора массы надо ставить исключительно реалистичные цели.

На практике это означает, что надо учиться считать калории, по крайней мере, на первых порах, пока не научитесь оценивать калорийность блюд на глаз. Многие сочтут этот процесс утомительным и затратным по времени, и не захочет морочить себе голову. Но напоминаем, что вы хотите избежать грубых ошибок в наборе массы, а бесконтрольное поглощение еды — одна из наиболее вопиющих!

6 грубих помилок набору маси

Ошибка 4. Вы все сводите в максимум

Более мотивация — отличный стимул для начала фазы масонабору… но пока вы не перегибаете палку. И само собой здесь напрашивается мысль, что возведение в максимум значения всех тренировочных переменных скорее даст желаемый результат.

Насправді подібна ідея занадто часто виявляється контрпродуктивною, особливо якщо має місце хоч щось з перерахованого нижче:

  • Вы выполняете больше упражнений на тренировках для мышечных групп, считая, что чем больше, тем лучше.
  • Каждый подход доводите до мышечного отказа.
  • Тренируетесь чаще, чтобы не пропустить ни одной возможности стимулировать мышечный рост.

Умерьте свой пыл и научитесь грамотно манипулировать всеми переменными мышечного роста, вместо того, чтобы давить в пол сразу все педали газа. Подходите к тренировкам с головой!

Ошибка 5. Вы не следите за динамикой своих результатов

Если вы не помните все, что делали на прошлой тренировке плеч, включая рабочие веса, подходы и повторения, тогда вам будет трудно определить, вы двигаетесь в сторону тренировочного плато или уверенно прогресуєте от месяца к месяцу.

Приблизительная оценка динамики результатов могла работать в прошлом — и для новичков, потому что у них все работает, по крайней мере, до поры до времени. Но чем больше вы достигаете, тем труднее дается каждый следующий шаг.

Как понять, что вы прогресуєте? Самый простой способ отслеживать результаты — записывать их, отмечая динамику силовых показателей и других измеримых величин тренировочного процесса.

Если вы добросовестно будете документировать упражнения, рабочие веса и объем нагрузки, тем точнее вы сможете оценивать свои спортивные достижения и сможете при необходимости оперативно вносить необходимые корректировки.

Дневник тренировок — не единственный инструмент документирования ваших достижений. Еще один — напольные весы. Постоянный мониторинг увеличения массы тела, если вы наращиваете преимущественно мышцы, не должно превышать 1-3 кг в месяц — лучшая страховка от слишком быстрого или слишком медленного набора массы.

6 грубих помилок набору маси

Ошибка 6. Вы игнорируете восстановления

Вам говорили, что тренировки должны быть интенсивными, но не слишком. Есть надо много, но не переедать. В каком-то смысле достижение успеха — это искусство балансирования на золотой середине. Еще одно правило вашего квеста по набору массы — не забывать, что этот процесс требует времени, грамотного и постренувального питания и других факторов восстановления.

Ваши старания в спортзале — это стимулы, необходимые для активации мышечной гипертрофии. Но этим все не заканчивается. Считайте, что ваша еда и то, насколько качественно она поддерживает эти стимулы, не только строит мышцы после сегодняшней тренировки, но и запасает питательные вещества для завтрашней сессии.

Читайте також:  Тяга штанги до підборіддя

Концепция восстановления достаточна большая, в нее входит множество элементов кроме питания и посттренировочного приема пищи. Значение имеют пищевые добавки, разминка и заминка на тренировке, сон, дни отдыха, растяжки и массаж, а также степень физической активности за пределами тренажерного зала.

Скорее всего, вам придется иметь дело с усиленным синдромом отсроченной мышечной болезненности, одним из наиболее очевидных признаков того, что у вас была хорошая тренировка. Понятное дело, сложно начинать следующую тренировку, если тело все еще болит после предыдущего. Кроме того, постоянные боли в мышцах могут сказаться на качестве вашей жизни.

Словом, если на тренировках вы требуете от организма работать на пределе возможностей, вам также важно оптимизировать процесс восстановления. В этом контексте все, что вы делаете и едите за пределами тренажерного зала, тоже является важной частью плана по набору массы!

*В статье использованы материалы статьи Билла Гейгера. Билл Гейгер, известный журналист, автор и редактор многих учебных статей и книг о бодибилдинге. Работал с Арнольдом Шварценеггером над его «Новой Энциклопедии современного бодибилдинга».

Робочий зошит

МІНІСТЕРСТВО
ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ
МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

  • для
    самостійної роботи студентів 4 курсу
  • Навчальної
    дисципліни «Внутрішня медицина (в тому
    числі ендокринологія)»
  • модуль 1
  • Напряму «Медицина»
  • Спеціальності
    «Лікувальна справа»
  • Кафедра внутрішньої
    медицини №1

Автори:
професор Пєрєдерій В.Г., доцент Мартинчук
О.А.

Розглянуто
та затверджено цикловою методичною
комісією з терапевтичних дисциплін від
_____________2015 р., протокол № _____

ВСТУП

Одним
із ефективних засобів організації
самостійної роботи студентів з тем
дисципліни, які відведені на самостійне опрацювання є робота студента над
робочим
зошитом
.

Роботу над робочим зошитом слід починати
з ознайомлення ключових питань з теми.
На наступному етапі необхідно познайомитися
з переліком джерел, в яких студент може
знайти відповіді на поставлені питання.

Для більш поглибленого вивчення даної
проблеми студент може звернутися на
професійні сайти.

Ознайомившись
з теорією, студенту необхідно оцінити
ступінь засвоєння матеріалу. У цьому
зв'язку він вирішує запропоновані
завдання, тестові запитання з теми.

Особливу увагу при підготовці до заняття
студент повинен звернути на необхідний
мінімум тих практичних навичок, якими
йому необхідно оволодіти.

У відповідних
розділах підручників, посібників, він
повинен почерпнути ті відомості, які
йому потрібні для оволодіння практичними
навичками.

  1. Організація
    самостійної роботи засобом робочого
    зошита здійснюється наступним чином:
    викладач представляє робочий зошит
    студенту або на електронних носіях (на
    кафедральному сайті), або в друкованому
    вигляді, далі студенти виконують завдання
    в позааудиторний час, згодом викладач
    їх перевіряє та оцінює на
    початковому етапі практичного заняття.
  2. Критерії
    оцінки завдань робочого зошита
  3. Кожне
    завдання вимагає окремого підходу при
    оцінці якості його виконання зі своїми
    критеріями. І тим не менш, при 5-бальній
    оцінці кожного виду завдань слід
    дотримуватися загальнодидактичних
    критеріїв, а саме:
  4. Оцінка
    «5»

    ставиться, якщо студент:

1.
Виконав роботу без помилок і недоліків.

2.
Допустив не більше одного недоліку.

Оцінка
«4»

ставиться, якщо студент виконав роботу
повністю, але допустив в ній:

1.
Не більше однієї негрубої помилки і
одного недоліку.

2.
Не більше двох недоліків.

  • Оцінка
    «3»

    ставиться, якщо студент правильно
    виконав не менше половини роботи або
    допустив:
  • 1.
    Не більше двох грубих помилок або не
    більше однієї грубої і однієї негрубої
    помилки і одного недоліку;
  • 2.
    Не більше двох-трьох негрубих помилок
    або однієї негрубої помилки і трьох
    недоліків;

3.
За відсутності помилок, але за наявності
чотирьох-п'яти недоліків.

Оцінка
«2»

ставиться, якщо студент:

1.
Допустив число помилок (недоліків)
перевищує норму, при якій може бути
виставлена ​​оцінка
«3».

2.
Якщо правильно виконав менше половини
роботи .

3.
Не приступив до виконання роботи.

Правильно
виконав не більше 10% всіх завдань.

Змістовий модуль 5: «Загальні питання внутрішньої медицини»

Тема 29. «Ожиріння та його наслідки»

Мета
(навчальні цілі):
навчити
студентівосновам
ведення пацієнтів з ожирінням та його
ускладненнями, включаючи складання
програми обстеження, лікування та
профілактики на основі даних доказової
медицини.

Студент повинен
знати:

  1. Визначення термінів «ожиріння» і «надлишкова вага» та їх клінічне значення.

  2. Етіологічні чинники, включаючи лікарські засоби, що сприяють набору надлишкової ваги та їх альтернативні замінники (за наявності таких).

  3. Класифікацію ожиріння, зокрема в залежності від значення індексу маси тіла (ІМТ).

  4. Основні клінічні прояви ожиріння та його можливі ускладнення.

  5. Особливості збору анамнезу, контролю основних антропометричних показників

  6. Програму лабораторних та інструментальних обстежень з метою визначення ускладнень, супутньої патології, оцінки серцево-судинного ризику та діагностичне значення отриманих даних.

  7. Основні методи та стратегії лікування ожиріння

  8. Ризики, асоційовані зі зниженням маси тіла

  9. Критерії вибору найбільш оптимального варіанту лікування.

  10. Основи дієтотерапії та дієтопрофілактики надлишкової ваги та ожиріння.

  11. Продукти для спеціального дієтичного харчування

  12. Лікарські засоби для зниження ваги з доказаною ефективністю.

  13. Можливості баріатричної хірургії.

  14. Основи профілактики ожиріння.

  15. Оцінку працездатності хворих з ожирінням.

Студент повинен
вміти:

  1. Вимірювати основні антропометричні показники (вагу, зріст, об’єми, товщину жирової складки)

  2. За допомогою отриманих даних розраховувати індекс маси тіла (індекс Кетле), встановлювати конституціональний тип ожиріння та критерії метаболічного синдрому

  3. Проводити опитування та фізикальне обстеження пацієнтів з ожирінням

  4. Складати план обстеження та інтерпретувати отримані дані

  5. Проінструктувати хворого стосовно модифікації способу життя, фізичної активності

  6. Вибирати тактику лікування

  7. Складати персоніфіковану програму лікування з урахуванням етіології ожиріння, ІМТ, супутніх захворювань тощо

  8. Навчити хворого вести щоденник харчування, аналізувати отриману за його допомогою інформацію та давати відповідні рекомендації щодо корекції дієти

  9. Навчити хворого елементам самоконтролю

  10. Визначати працездатність при різних ступенях важкості ожиріння, включаючи морбідне.

  11. Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації.

Основні
терміни теми (5-6)

Термін Визначення
Ожиріння це хронічне захворювання, що розвивається внаслідок складних хронічних порушень жирового обміну з надлишковим накопиченням жиру в різних частинах тіла (осередкове або дифузне), яке супроводжується збільшенням маси тіла і наступним розвитком різних ускладнень
Надлишкова вага Надмірне накопичення жиру, яке може привести до порушення здоров'я
Морбідне ожиріння Перевищення ваги на 50% і більше від того, що вважається нормальним для віку, статі і конституції данної людини. Термін вказує на однозначно хворобливий характер ожиріння.
Індекс маси тіла (ІМТ) Вага в кілограмах, поділена на квадрат зросту у метрах (кг / м2)
Баріатрія Розділ медицини, який займається лікуванням ожиріння. Передусім мають на увазі хірургію ожиріння.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*